ceneo.pl

Bułgarska róża damasceńska – dar natury o niezliczonych korzyściach, część I.

Róża zawsze pozostawała symbolem piękna, młodości i zdrowia. Ta królewska roślina zajmuje specjalne miejsce w sercach ludzi od średniowiecza po współczesność. Pojawia się w wielu romantycznych historiach, legendach i przypowieściach, które do dziś wywołują wiele emocji. Nadzwyczajny zapach, subtelność, finezja oraz wyjątkowe właściwości tego daru natury przynoszą poczucie luksusu i radości.

 

Róża damasceńska to jeden z czterech, hodowanych obecnie na świecie, gatunków róż  wykorzystywanych do produkcji olejków. Pozostałe gatunki to: Rosa centifolia (róża stulistna),Rosa gallica (róża francuska) oraz Rosa alba (róża biała).

 

Bułgaria to jedno z niewielu miejsc na świecie, które za sprawą panujących tam warunków, jest wybierane do hodowli róży damasceńskiej. Produkcję olejku różanego rozpoczęto w XVI wieku w dzisiejszej „Dolinie Róż”, a w XIX wieku Bułgaria prawie zmonopolizowała światową ofertę tego produktu.

obrázek

 

Różę bułgarską wyróżnia głęboki i intensywny zapach oraz fakt, że można z niej wyprodukować olejek różany najwyższej jakości. Mówi się o nim jako o „płynnym złocie”, ponieważ wykazuje niezwykłe właściwości oraz wysoką wartość. Olejek różany to eliksir natury o niezwykle silnym działaniu. Zawiera składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty, którym zawdzięcza właściwości przeciwzapalne, kojące i odżywcze. Skóra staje się nawilżona i delikatna w dotyku.

 

Informacje o korzyściach zdrowotnych, które przynosi stosowanie produktów z róży damasceńskiej, pojawiają się zarówno w obszarze nauki jak i w relacjach klientów. Podajemy główne, udowodnione naukowo, korzyści, choć niekiedy wydaje się, że nauka dopiero dogania fakty.

Róża jest szeroko stosowana w aromatoterapii i fitoterapii jako środek w walce ze stresem, lękiem i depresją. Różne produkty farmaceutyczne oraz suplementy diety korzystają z dobrodziejstw olejku różanego w leczeniu dolegliwości wywołanych starzeniem oraz sklerozą, jak również wspomagając procesy odnowy komórek.

Zastosowanie olejku różanego w aromatoterapii prowadzi do obniżenia poziomu kortyzolu (tzw. hormonu stresu) oraz wykazuje dobroczynne właściwości w stanach depresyjnych.

Olejek różany to przede wszystkim zapach dla zmysłów. W przeszłości pozostawał wyłącznie dostępny dla wyższych warstw społeczeństwa, obecnie to baza dla najwyższej jakości produktów z branży kosmetycznej i perfumeryjnej na całym świecie.
 

Pielęgnacja skóry

Płatki kwiatów róży zawierają bardzo dużo witaminy C. Mówi się, że filiżanka herbaty różanej zawiera tyle witaminy C co 60 pomarańczy. Fakt, że herbata różana jest bogata w witaminę C jest niezaprzeczalny, przez co napój wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Codziennie oddziaływanie wielu wolnych rodników, napływających do nas z zanieczyszczonego środowiska, powoduje, że nasze ciało potrzebuje wsparcia w formie antyoksydantów. Jak je najlepiej pozyskać? Poprzez odpowiednie jedzenie i picie, a nie leki, pigułki czy tabletki.

Nasza skóra potrzebuje podobnego wsparcia, zatem można myśleć o herbacie różanej jako o sposobie na pielęgnację naturalnego piękna. Ponadto witamina C pozostaje niezastąpionym katalizatorem dla naturalnej syntezy kolagenu, czyli mechanizmu spowalniającego procesy starzenia.

 

Obniżanie poziomu stresu i lęku

Tak jak w przypadku większości herbat ziołowych, herbatka różana wykazuje działanie uspokajające i relaksacyjne. Może być stosowana jako część terapii ogólnej u osób cierpiących na ostre ataki stresu, lęku oraz depresję. Jest to również środek, którego można używać w celach relaksacyjnych oraz by polepszyć jakość snu u osób narażonych na negatywne skutki codziennych stresujących sytuacji.

obrázek

 

Właściwości przeciwzapalne

Badania z 2015 roku wykazały, że róża wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz może łagodzić dolegliwości związane z zapaleniem stawów.

Badania naukowe wykorzystują ekstrakt z róży w płynie i potwierdzają to, co medycyna ludowa stosuje od stuleci, woda różana wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Gotowanie a zastosowanie róży

Dla światowych mistrzów sztuki kulinarnej róża nie jest nowym składnikiem. Wzmianki o jej stosowaniu w kuchni pojawiają się już od czasów starożytnych, z Persji i Damaszku, jak również w informacjach o potrawach przygotowywanych dla arystokratów w Cesarstwie Rzymskim, w dane z Indii i świata arabskiego aż po nowoczesną kuchnię międzynarodową.

Zwłaszcza w ostatnich latach róża zyskuje coraz większą popularność w kręgach kulinarnych i staje się jednym z elementów ogólnoświatowego trendu – stosowania w kuchni kwiatów jadalnych. Różę można dodawać do deserów, pieczywa, napojów, sosów, sałatek, przystawek oraz dań głównych.

Wkrótce zaprezentujemy produkty z dodatkiem róży bułgarskiej oraz proste przepisy…

Produkty z dodatkiem róży znajdują się tutaj: skóra i ciało

Newsletter